Brudenell Road

Located in Tooting Bec, this original Victorian dwelling had predominantly remained un-touched until our clients recently purchased with a view to add their own identity.  We were appointed to provide services covering concept design through to completion for a single storey rear extension, loft conversion and internal reconfiguration.

The existing layout at ground floor had a small galley kitchen, large dining room and no WC facilities.  By combining the kitchen and dining room and extending to the rear provided a large open plan kitchen dining area with breakfast bar.  This also allowed space to be freed up towards the middle of the original property for a WC.  Most modern family homes negate the need for separate dining rooms and whilst they can be a luxury they tend to become abandoned spaces only being used once or twice a year.  The focus for the rear extension was to provide a large kitchen dining area that interacts socially whilst still providing function. The single storey rear extension allows enough space for a small low maintenance garden.  By adding minimalist sliding doors to the garden, this provides easy access to the garden and with large rooflight over allows generous light proportions into the deeper foot print.  The light tones of the shaker kitchen and polished concrete floor work in harmony with the exposed stock brickwork.  The existing living room is opened up to provide access but the original Victorian features are retained and restored to respect the character of that period.  At 1st floor the layout was changed minimally to provide access to the loft conversion and only the existing bathroom was refurbished.  This contained an original gravity fed Victorian toilet, rather than replace to a modern WC the original ironworks were sand blasted, repaired and re-sprayed, again respecting the original period of the property.

 

Moving upstairs to the loft conversion the client wanted to have a master bedroom and en-suite.  When designing these areas, careful consideration has to be taken with the floor and the roof, typically the floor needs to be raised to become structurally sound and the roof needs to be lowered to ensure enough insulation is fitted.  By adding a flat roof dormer this maximised the volume of the roof space of which we then took inspiration from hotels to provide an open plan en-suite/bedroom arrangement.  The wall between the bed and en-suite provides privacy to the bathroom, but also by disconnecting from the ceiling allows light and greater sense of volume.  The shower and toilet are mirrored cubicles with manifestation to provide further privacy sitting eitherside of a large roll top Victorian styled bath with velux windows over.  From the bed, panoramic views can be seen out across London with a large 2.7m wide window, this combined with the Velux windows maximises the light and ventilation coming into the loft.

 

We love the palette of materials used in the finishes, the volume of the loft space and the small touches the client has added to make this rear extension and loft conversion stand out from the rest.

Photography

Ben Pipe

Main Contractor

Maxfort Construction

Services

Concept Design, Planning Permission, Rear Extension, Loft Conversion, Building Regulations, Contract Administration